WALPURGIS
- Concert
Info
Librettolezing #14 - voor operaliefhebbers en operadummiesSinds 2001 neemt Judith Vindevogel regelmatig een operaklassieker uit de kast en brengt ze een bonte verzameling acteurs, zangers en muzikanten (zowel oude rotten als jonge honden) bij elkaar om de inhoud ervan tot op het bot uit te puren.
Verwacht je aan een aanstekelijk muziektheaterfestijn, waarin oprechte nieuwsgierigheid en spelplezier elkaar mooi in evenwicht houden.
"Dit is een spel, waarbij de ‘complicité’ tussen publiek en spelers schuilt in het gezamenlijke spelen, niet in de psychologische inleving in de personages. Er wordt actief naar de zaal toe gesproken en het tempo ligt verschroeiend hoog. Die aanpak werkt – de jongeren zijn mee, kijken hun ogen uit [...]. Het libretto is zonder de minste poging tot krampachtige hipheid herwerkt tot een snedige, vlotte tekst die desondanks de poëzie van het origineel weet te bewaren. [...] De scenografie van Stef Depover is sober maar treffend." (Evelyne Coussens in Etcetera n.a.v. een schoolvoorstelling in De Munt van ‘Silla Revisited’, librettolezing #12)
De stomme van Portici: het verhaal in het kort
Napels, 1638: Het Napolitaanse volk gaat gebukt onder de tirannie van de Spaanse onderkoning.
Als de visser Masaniello verneemt hoe zijn zus Fenella door een Spanjaard eerst verleid en daarna koudweg gedumpt werd, is de maat vol. Tijd om het Spaanse juk voorgoed van zich af te gooien.
Maar wat als de liefde sterker blijkt te zijn dan jaloezie en wraaklust? Wat als het hart het wint van rationele principes? Wat als een gerechtvaardigde sociale strijd ontaardt in blind en niets ontziend fanatisme?
De impact van deze opera op de Belgische geschiedenis
Op 25 augustus 1830 wordt in de Muntschouwburg de opera ‘La muette de Portici’ opgevoerd. Na het duet 'Amour sacré de la patrie' waarin de visser Masaniello het verzet aanwakkert, breken er in de Munt rellen uit tegen het Hollandse bewind van Willem I. Aubers opera werd zo de lont in het kruitvat van een (sociaal) conflict dat, vele ongeregeldheden, vernielingen, brandstichtingen, mislukte onderhandelingen en gewelddadigheden later, zou leiden tot de Belgische onafhankelijkheid.
Concept, bewerking en artistieke leiding: Judith Vindevogel
Spel: Pieter-Jan De Wyngaert, John Niyibizi, Ivan Pecnik, Matthias Van de brul, Fiene Zasada
Zang: Marion Bauwens (sopraan) en Timothy Veryser (tenor)
Muzikale bewerking en accordeon: Sara Salvérius
Trompet: Angel Calvo Pérez
Scenografie: Stef Depover
Kostuums: Caroline Wittemans
Productie: WALPURGIS
Coproductie: De Munt
Wanneer
-
Zo 2 februari 2025Vanaf 15 u.
Prijs
€ 19.00
(Vriendenprijs (met code) - 16,00 euro, Jongeren - 26 jaar - 16,00 euro, Waardebon 'Een ticket kopen, tweede gratis' (ontvangen code 2x invoeren) - 9,5 euro, UiTPAS kansentarief Regio Dender - 1,5 euro, Kansentarief met UiTPAS Dender - 1,5 euro)
Waar
Belgica Theater
Kerkstraat 249200 Dendermonde
Tickets
E-ticket bestellenContact
- Telefoon
- +32 (0)52 20 26 40
- info@ccbelgica.be
- Website
- https://www.ccbelgica.be/
Organisatie
Zelf een activiteit toevoegen?
Dat kan via www.uitdatabank.be.