naar top
Gemeente Dendermonde

Asbest

De Vlaamse overheid wil Vlaanderen tegen 2040 volledig astbestveilig maken. Dat is nodig, want asbestmaterialen vormen een ernstig gezondheidsrisico als ze door beschadiging, veroudering of verwering schadelijke vezels afgeven in de omgeving. Verko neemt samen met de stad en OVAM initiatieven om je te helpen bij jouw asbestverwijderingsproject.

Mag je zelf asbest verwijderen?

Controleer eerst of je zelf het hechtgebonden asbest mag verwijderen en beantwoord volgende vragen:

  • Kun je het materiaal verwijderen zonder het te breken?
  • Kun je het materiaal losschroeven met een traagdraaiende schroevendraaier?
  • Lijkt het materiaal nog in goede staat?
  • Beschik je over hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en naar beneden te brengen?
  • Ben je voldoende geïnformeerd?

Is het antwoord op al deze vragen 'ja'? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In alle andere gevallen neem je contact op met een erkende aannemer.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen als je zelf hechtgebonden asbest wil verwijderen?

Neem volgende maatregelen bij de verwijdering van hechtgebonden asbest:

  • Vermijd stof door het materiaal te bevochtigen of te fixeren.
  • Gebruik een stofmasker, minstens beschermingsklasse P3, en zorg dat het goed aansluit.
  • Draag een wegwerpoverall en wegwerphandschoenen. Doe die nadien buiten uit. Spoel ook jouw schoenen buiten af.
  • Demonteer asbestelementen één voor één met de hand. Probeer ze niet te breken.
  • Maak gebruik van handwerktuigen (schroevendraaier). Gebruik in geen geval snel draaiende machines, zoals een slijpschijf of boormachine.
  • Gooi asbesthoudende materialen niet naar beneden, maar breng ze voorzichtig naar de begane grond.
  • Verpak het materiaal in een stevige afgesloten plastic zak.

Voor 7 euro kun je op elk Verko-recyclagepark een speciale beschermingsset met een PR-stofmasker, een wegwerpoverall en een paar wegwerphandschoenen kopen. Ook kun je er terecht voor een foliezak (2,50 euro) waarmee je de asbest veilig kan verpakken. Deze zakken hebben een lengte van 2 meter en een breedte van 1,20 meter. De capaciteit bedraagt 2 tot 3 golfplaten. Koop je zowel de beschermingsset als de foliezak, dan betaal je 9 euro voor het geheel.

Waar kan je heen met het hechtgebonden asbestafval?

Het hechtgebonden asbest dat je zelf veilig hebt verwijderd, mag je afvoeren naar het recyclagepark. Recent werd de gratis aanvoer van gebonden asbesthoudende materialen verhoogd van 10 stuks naar 20 verpakkingen per gezin op jaarbasis. Bij een grotere aanvoer betaal je 2 euro per verpakking.

Pak het asbest op voorhand goed in, om zo stofvorming en breuken tijdens het transport te vermijden, en houd het steeds gescheiden van het andere bouw- en sloopafval. Meld je aan bij de recyclageparkwachter die je vervolgens zal begeleiden naar de juiste container. Leg het materiaal voorzichtig in de container.

Let er sowieso op dat het asbest goed verpakt is, anders wordt het niet aanvaard.

Mag zomaar elk type asbest naar het recyclagepark gebracht worden?

Nee. Enkel goed verpakt hechtgebonden asbest mag naar het recyclagepark gebracht worden. Hechtgebonden asbest is asbest waarbij de vezels vast zitten in het dragermateriaal. Dit kunnen golfplaten, dakleien, geveltegels, buizen, schoorstenen of bloembakken uit asbestcement zijn. Ook asbesthoudende vloerbekleding of roofingproducten behoren tot het hechtgebonden asbest.

De aanvoer van niet-gebonden asbest zoals, asbestkoord, leidingisolatie en asbestbevlokking op het recyclagepark is verboden.

Wordt asbest ook thuis opgehaald?

Verko haalt ook gebonden asbest op aan huis. Voor 30 euro kan je een grote plaatzak/kuubzak aankopen, die achteraf ook wordt opgehaald. In de prijs zit ook een beschermingsset voor een veilige verwijdering inbegrepen.

De plaatzak meet ca. 3 x 1 x 0,3 m en biedt plaats aan ongeveer 20 asbestcementplaten. Dit type zak is bestemd voor 15 tot 16 golfplaten. Voor het verpakken van dakleien, geveltegels, buizen, schoorstenen of bloembakken uit asbestcement, asbesthoudende vloerbekleding of roofingproducten voorzien we een kuubzak. Niet gebonden asbest zoals asbestkoord, leidingisolatie en asbestbevlokking zijn verboden.

De zak is volledig af te sluiten met een rits en de lussen maken het mogelijk de zak op te tillen met een kraanwagen op één centraal punt. Gevuld weegt de zak ongeveer 500 kg. 

Meer info over asbest thuis laten ophalen.

Uitleg over dit onderwerp?

Voor meer uitleg over dit onderwerp kan je kan ook steeds terecht bij asbestloket@dds-verko.be.

Contact

Dienst leefmilieu

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 11 25
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

Ik wil iets melden.

  • asbest