naar top
Gemeente Dendermonde

Bestrijding ongewenste planten

Sommige planten vormen een bedreiging voor de eigen inheemse plantensoorten en kunnen ook schadelijk zijn voor mensen.

Invasieve uitheemse planten (exoten)

Invasieve uitheemse planten of exoten, zoals reuzenberenklauw, reuzenbalsemien en Amerikaanse vogelkers, bedreigen inheemse plantensoorten en kunnen schadelijke effecten hebben op de mens. Als je deze planten op openbaar terrein opmerkt, neem dan contact op met de dienst groenbeleid en landbouw.

Japanse duizendknoop

Op diverse plaatsen in Dendermonde groeit de Japanse Duizendknoop (Fallopia Japonica), een problematische invasieve soort die onze lokale flora overwoekert. Deze plant vereist strikt beheer om onder controle te blijven.

De Japanse duizendknoop is een meerjarige plant met holle stengels die in de lente tot dichte haarden uitgroeit. Op vruchtbare standplaatsen kunnen de stengels tot 2,5 meter hoog worden. Vanaf september bloeit hij met vele kleine witte bloemen. In de winter verdorren de stengels, maar blijven ze boven de vegetatie uitsteken. Ondergronds heeft de plant dikke, diep wortelende wortelstokken.

Als je de Japanse duizendknoop ziet, meld dit op https://waarnemingen.be.

Stad Dendermonde neemt de nodige maatregelen om de verspreiding van deze plant in te tomen. Besmette zones worden niet gemaaid omdat zelfs kleine delen van de wortelstok voldoende zijn om op andere plekken een nieuwe plant te doen groeien. De plant is resistent tegen gekende herbiciden en uitputtingstechnieken. Om de verspreiding te voorkomen, worden bijvoorbeeld de Scheldedijken niet gemaaid.

Exoten in waterlopen

Sommige uitheemse oever- en waterplanten kunnen explosief groeien en de optimale waterafvoer hinderen of problemen veroorzaken bij sluizen of stuwen. Ze kunnen zuurstof onttrekken aan het water, wat kan leiden tot vissterfte. Voorbeelden zijn grote waternavel, parelvederkruid, waterteunisbloem, watercrassula. 

Laat geen exoten achter in grachten of waterlopen. Maai deze planten niet, versnipperde plantendelen kunnen nieuwe groeikernen vormen. Verwijder (manueel) de volledige plant, inclusief de wortel. De verwijderde planten worden best onmiddellijk afgevoerd en gecomposteerd. Kies inheemse planten voor jouw tuinvijver. 

Een lijst met ongewenste soorten is beschikbaar op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos

Zonder is gezonder

Sinds 1 januari 2015 gebruikt de stad geen pesticiden meer om onkruid te bestrijden op het openbaar domein. Ook voor de bestrijding van ongewenste planten (Japanse duizendknoop, watercrassula ...) en voor ziekten en plagen worden in de mate van het mogelijke geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Voor meer info over pesticidenvrij beheer, bezoek www.zonderisgezonder.be

Uitleg bij dit onderwerp?

Wens je informatie over dit onderwerp, dan kan je na afspraak terecht bij de dienst groenbeleid en landbouw. Je kan een afspraak maximaal 30 dagen op voorhand vastleggen.

Maak een afspraak

Contact

Dienst groenbeleid en landbouw

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 11 25
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

Ik wil iets melden.

  • Japanse Duizendknoop