De buurtzorgwerking wil mensen met een zorg- of ondersteuningsnood vanuit hun eigen woonomgeving ondersteunen. Er wordt hierbij sterk ingezet op participatie en inclusie.
Een zorgzame buurt is een buurt waar sterke buurtnetwerken van buren, vrijwilligers, welzijnsprofessionals, verenigingen, lokale handelaars,... het samen mee mogelijk maken dat personen met een ondersteuningsnood zo lang mogelijk thuis of in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Er zijn kansen tot ontmoeting. Men biedt elkaar kleine hulp waar nodig. Diensten en hulpverlening zijn er toegankelijk. Levenskwaliteit staat centraal. Kortom, iedereen kent elkaar en draagt mee zorg voor iedereen!
De stad zet samen met heel wat partners actief in op zorgzame buurten en het vormen van sterke buurtnetwerken. Er wordt geprobeerd om het spontane helpen in buurten terug aan te wakkeren. Maar dit kan pas als iedereen in de buurt elkaar leert kennen.
Daarom bieden we heel wat extra ontmoetingskansen aan.
Binnen onze initiatieven zijn verschillende partners, buurtzorgers, buurtwerkers en bewoners actief. Samen organiseren ze bijvoorbeeld ontmoetingsmomenten, bepaalde dienstverlening en activiteiten voor en op maat van de buurt. Zo leren mensen elkaar kennen en wordt de stap om aan elkaar hulp te vragen of te bieden minder groot.
De buurtzorgprojecten worden meestal ondersteund door de medewerkers van de lokale dienstencentra of de buurtzorgmedewerker. Maar evenzeer door welzijnsorganisaties zoals bijvoorbeeld Blijdorp vzw, die met hun ontmoetingsplaats Plek 35 een warme en gastvrije plek in de buurt hebben gecreëerd. Of enkele van onze woonzorgcentra die zich maximaal proberen integreren in de buurt en de buurt gebruik laten maken van hun aanbod door bv. de cafetaria open te stellen of ruimtes ter beschikking te stellen voor activiteiten van lokale socio-culturele verenigingen.
Soms zijn ook burgerinitiatieven de drijvende kracht achter een buurtzorginitiatief. Zo is er het inclusief buurtpunt De Nestel in Grembergen, ondersteund door het buurtopbouwwerk van Groep INTRO. De vrijwilligersgroep organiseert gezellige ontmoetingsmomenten, brengt zo mensen met elkaar in verbinding en werkt steevast vanuit lokale krachten en talenten. Ze creëerden een plek waar elke buurtbewoner welkom is.
Binnen de buurtzorgwerking doen we een oproep aan iedereen in de buurt om mee verantwoordelijkheid op te nemen en zorg te dragen voor elkaar. Om samen bij te dragen aan die warme & solidaire samenleving.
Zorg voor elkaar, begint lokaal.