naar top
Gemeente Dendermonde

Dendermonde, een bedrijvige stad in de wereld

Een economisch duurzame stad fungeert als aantrekkingspool die vraag en aanbod op elkaar afstemt en economisch veerkrachtig is. Zo'n stad beschikt over een brede waaier aan activiteiten die maatschappelijke meerwaarde creëren, werkgelegenheid bieden en zorgen voor waardig werk voor iedereen.

Globalisering brengt uitdagingen met zich mee voor lokale economieën door de verhoogde concurrentie met grote internationale spelers. Tegelijkertijd zorgen demografische verschuivingen voor een diverser aanbod van producten en diensten. Hierdoor ontstaan er niet alleen groeikansen voor de lokale economie, maar ook obstakels vanwege ruimtelijke beperkingen.

Deze ontwikkelingen wijzen op een veranderend landschap, waarin de regiorol van Dendermonde een nieuwe positie moet innemen. Een concreet voorbeeld hiervan is het vertrek van het Rijksadministratief Centrum (RAC) naar een centrumstad. Dit vraagt om gerichte keuzes binnen een specifiek vakgebied om succesvol in te spelen op deze veranderingen.

Een positief ondernemersklimaat creëren, citymarketing, centrummanagement en coaching zijn geen wettelijke verplichtingen, maar wel van strategisch belang. Ondernemers en burgers hebben hoge verwachtingen van de overheid. VLAIO fungeert vaak als initiator en coördinator van vele initiatieven op dit gebied.

Voor lokale besturen is het niet altijd evident om aan alle verwachtingen te voldoen. Hoewel Dendermonde geen centrumstad is, worden we door onze omvang bijna gedwongen om dezelfde diensten aan te bieden als een centrumstad.

Als tegentrend van globalisering zien we initiatieven zoals lokale productie, korte keten en circulaire economie. De toenemende globalisering kan lokale en sociale werkgelegenheid beïnvloeden. Deze complexe samenhang benadrukt de noodzaak van doordachte strategieën en vooruitziende maatregelen om veerkrachtig te blijven in een veranderend economisch klimaat.

Case: Nationaal Park Scheldevallei

Sinds oktober 2023 is Dendermonde het centrum van het nieuwe Nationaal Park Scheldevallei, dat zich langs de Schelde uitstrekt van Gent tot Antwerpen. Dit unieke gebied met getijdennatuur beschikt over zoute, brakke en zoete zones, wat je nergens anders in Europa zo ver landinwaarts vindt.

Eén van de doelstellingen van het Nationaal Park is om de waardevolle natuur uit te breiden van 8 000 hectare naar meer dan 10 000 hectare binnen 24 jaar, zonder nieuwe gronden aan te wenden, maar door bestaande natuurgebieden in te zetten.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het Sigmaplan 3.0, dat Vlaanderen moet beschermen tegen overstromingen door stevigere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Dit zal ook de biodiversiteit en voedselketen herstellen, CO2  opslaan en beschermen tegen droogte. Het park richt zich op erfgoed, toerisme, landbouw, handel en andere economische activiteiten langs de Schelde. Door toerisme en recreatie te stimuleren, draagt het park bij aan de economische en sociale ontwikkeling van de regio.

Met slechts 4 Nationale Parken in Vlaanderen is het label van groot belang. Uit (inter)nationale studies blijkt dat elke geïnvesteerde euro minstens 10 euro oplevert voor de lokale gemeenschap. Het label ondersteunt toerisme, zorgt voor directe werkgelegenheid en biedt recreatieve mogelijkheden voor de bewoners.

Tot slot, een Nationaal Park slaagt alleen als alle partners zich volledig inzetten en hun bijdrage leveren in termen van mensen, middelen en expertise. Stad Dendermonde maakt deel uit van een sterke gebiedscoalitie met 2 provincies, 22 steden en gemeenten, verschillende terreinbeheerders en samenwerkingsverbanden. Deze samenwerking harmoniseert economische, ecologische en recreatieve belangen, waardoor Nationaal Park Scheldevallei uitgroeit tot een model van duurzaam beheer.

Lees meer over Nationaal Park Scheldevallei

  • Appels Veer