naar top
Gemeente Dendermonde

GAS 1-2-3: overlast

Wat is GAS 1-2-3?

Door het invoeren van gemeentelijke administratieve sancties kan de stad Dendermonde bepaalde verstoringen van de openbare rust en openbare overlast beteugelen. Met overlast bedoelen we dingen waar een inwoner zich aan ergert. De GAS-reglementen zijn ook een middel om sneller en efficiënter kleine criminaliteit aan te pakken.

Binnen GAS 1–2–3 overlast is er een onderscheid in de soort overtreding:

GAS 1 is voor openbare overlast zoals zwerfvuil, sluikstort, foutief aanbieden van huisvuil; lawaaihinder, hondenpoep, wildplassen, loslopende honden.

GAS 2 & GAS 3 zijn gemengde inbreuken die vroeger enkel door het parket werden afgehandeld en die nu ook door de stad kunnen worden gesanctioneerd, zoals winkeldiefstal (gering bedrag), beschadiging van andermans roerende of onroerende goederen, nachtlawaai. De voorwaarden om voor deze inbreuken een GAS-sanctie op te leggen, staan in het protocolakkoord dat is afgesloten tussen de stad Dendermonde en de Procureur des Konings van het Parket Oost-Vlaanderen. (zie onderaan bij de downloads)

In Dendermonde kan men pas vanaf 16 jaar een GAS-boete krijgen voor overlast.

Wie mag de overtreding vaststellen?

De overtredingen worden vastgesteld door de politie in een proces-verbaal (PV) of door de gemeenschapswacht-vaststellers of stedelijke ambtenaren aangeduid door de gemeenteraad, in een bestuurlijk verslag (BV).

GAS 1 wordt vastgesteld door de politie, een stedelijke ambtenaar of een gemeenschapswacht-vaststeller.

GAS 2-3 wordt vastgesteld door de politie.

Wie bepaalt de sanctie?

De sanctie wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar, dus niet door wie de overtreding vaststelt.

Procedure

  1. De overtreding wordt vastgesteld in een proces-verbaal (PV) of een bestuurlijk verslag (BV).
  2. Het proces-verbaal/bestuurlijk verslag wordt overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar die de procedure start.
  3. De overtreder ontvangt per aangetekend schrijven een kopie van het PV/BV.
  4. De overtreder kan binnen de 15 dagen vanaf kennisname van het eerste aangetekend schrijven schriftelijk verweer indienen. Telefonisch verweer is niet mogelijk.
  5. De sanctionerend ambtenaar neemt op basis van het PV/BV en het eventuele verweer een beslissing binnen de 6 maanden (12 maanden ingeval van bemiddeling)
  6. De overtreder kan binnen de maand na kennisgeving van de beslissing hoger beroep instellen bij de politierechtbank te Dendermonde. Voor minderjarigen is dat de jeugdrechtbank.

Wat is GAS-bemiddeling?

De sanctionerend ambtenaar kan als alternatief van de GAS-boete een bemiddelingsprocedure voorstellen. Bij bemiddeling bespreken overtreder en benadeelde partij samen de inbreuk. De bemiddelaar ondersteunt en begeleidt dit gesprek. Samen wordt naar een geschikte vorm van herstel gezocht. Dit kan zijn: een prestatie bij een stadsdienst verrichten, een taak maken (bv. een geschreven verontschuldiging aan de benadeelde) of een schadevergoeding vereffenen.

De GAS-bemiddeling is gratis.

  • Minderjarigen vanaf 16 jaar (leeftijd op ogenblik overtreding): verplicht GAS-bemiddelingsaanbod
  • Meerderjarigen: geen verplicht GAS-bemiddelingsaanbod

Het resultaat van de bemiddeling kan bepalend zijn voor het bedrag van de geldboete. Bij een geslaagde bemiddeling moet de overtreder geen GAS-boete betalen. Als de bemiddelingsprocedure niet slaagt, kan de sanctionerend ambtenaar alsnog een sanctie (geldboete of gemeenschapsdienst) opleggen.

Verweer

De overtreder kan binnen de 15 dagen vanaf kennisname van het eerste aangetekend schrijven zijn verweermiddelen uiteenzetten:

  • Per brief gericht aan Gas-ambtenaar, p/a Franz Courtensstraat 11 te 9200 Dendermonde
  • Per e-mail naar gas@dendermonde.be

Een telefonisch verweer is niet mogelijk.

Mondeling verweer bij de sanctionerend ambtenaar kan enkel:

  • Indien de administratieve geldboete meer dan 70 euro zou bedragen
  • Na schriftelijk verweer en op aanvraag (op één van bovenstaande manieren)

Je kan je laten bijstaan door een raadsman. Voor minderjarigen is ook voorzien in een procedure ouderlijke betrokkenheid en een bemiddelingsprocedure (zie hoger).

Bedrag boete

De sanctionerend ambtenaar kan een administratieve geldboete opleggen van maximum 500 euro. Voor een minderjarige vanaf 16 jaar (leeftijd op het moment van de overtreding) is het maximum 175 euro. De hoogte van de boete moet in overeenstemming zijn met de ernst van het bestrafte feit.

Reglementen

Raadpleeg hier de verschillende reglementen.

Contact

Gemeentelijke administratieve sancties (GAS)

Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 10 03
E-mail

Enkel na telefonische afspraak.

Ik wil iets melden.

  • Zwerfvuil