Dendermonde mag gezien worden als historische stad! We willen ons erfgoed hiervoor nog straffer in de kijker plaatsen. Voor sommige gebouwen vergt dit een grondige renovatie of het herbekijken van mogelijke functies.
Renovatie Huis Van Winckel
Door de renovatie van het Huis Van Winckel kreeg dit beschermde, waardevolle pand een duurzame herbestemming als verbinding met en uitbreiding van het aangrenzende Cultuurcentrum Belgica. Nadruk lag op energie-efficiëntie, toegankelijkheid, veiligheid en multifunctionaliteit. Door de verbouwing kon Cultuurhuis Belgica het onthaal en de foyer vernieuwen en verruimen. Samen met de gezellige tuin en het nieuwe cultuurcafé Bar Belgica werden Huis Van Winckel en Cultuurhuis Belgica omgevormd tot dé cultuursite van Dendermonde. Een niet te missen locatie voor ontmoeting en cultuurbeleving!
Lees meer over de renovatie van Huis Van Winckel
Bomvrije Kazerne in onderzoek
We bekijken de herwaardering van deze historische site en voeren bijkomende onderzoeken uit. De stad sloot in samenwerking met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) in 2020 een optieovereenkomst af met de Regie der Gebouwen om binnen de 2 jaar de Kazerne voor een symbolische euro te verwerven. De optieovereenkomst liep 2 jaar, waarin de stad en PMV de nodige onderzoeken voerden (stabiliteitsonderzoek en marktonderzoek) om de aankoop financieel te rechtvaardigen. Een studieteam ging de haalbaarheid van het project na. Het Agentschap Onroerend Erfgoed subsidieerde dit onderzoek. In 2022 werd de aankoopoptie met 2 jaar verlengd. De stad en PMV willen de mogelijkheden voor de site nu verder onderzoeken vooraleer de aankoopoptie te lichten.
Vernieuwing museumwerking
Na onderzoek van alle mogelijkheden hebben we ervoor gekozen om te blijven inzetten op de huidige, historisch waardevolle locaties: het Vleeshuismuseum en het Begijnhofmuseum. In het Vleeshuismuseum zal je nog altijd terechtkunnen voor het historische verhaal achter de stad; het Begijnhof krijgt dan weer een dynamischere opstelling waar ruimte is voor verdieping, participatie en wisselende themas en objecten. Voor de tijdelijke tentoonstellingen en projecten van o.a. het Ros Beiaard zochten we nog een geschikte locatie. Het lokaal bestuur heeft op de gemeenteraad van 8 februari 2022 beslist om die op langere termijn in de Bomvrije Kazerne te organiseren.
Al deze locaties zijn waardevolle, erkende monumenten en moeten met de nodige zorg behandeld en onderhouden worden. Bovendien hebben ze allemaal nood aan restauratie. Het zal dus nog even duren vooraleer de nieuwe deuren écht opengaan. Eerst wordt het restauratiedossier van het Begijnhofmuseum opgemaakt omdat daar de meest dringende ingrepen moeten gebeuren zoals een stabiliteitsonderzoek van de bijgebouwen. Daarna volgen de andere locaties.
Ondertussen zat het stadsmuseum echter niet stil en werd er al stevig gesleuteld aan de werking. De opstelling in het Vleeshuis kreeg een update. Er blaast een frisse wind door de educatieve werking en het tentoonstellingsbeleid werd aangepast naar minder, maar grotere tijdelijke expos. Verschillende ruimtes in het Begijnhof kregen ook al een opknapbeurt. Daarnaast kwam er een meertalige onthaalmodule, kan je er nu twee audiotours volgen en is er een doe-boekje voor kinderen. In 2022 werd een interactief meubel voor kinderen in het Vleeshuismuseum gelanceerd. Met het Rosse Buurtenproject zetten we ook in op de belangrijke pijler participatie, eveneens een van de werven van ons meerjarenplan #project9200.
Bastion V aan de Leopoldlaan
Naast de ingebruikname van twee bunkers door City Sounds nam de stad ook zelf initiatief om de site op te waarderen. Zo pakten we de sluikstortproblematiek aan de achterkant van het Bastion aan en legden er een noodpad aan. Een nieuwe fietsenstalling en veilige toegangsweg voor fietsers zorgen voor meer comfort voor de bezoekers. Ook het binnenplein werd voor een deel heraangelegd. Samen met de verenigingen geven we toekomstige ontwikkelingen verder vorm.
In 2023 beslisten we om verbeteringswerken uit te voeren aan de site van Bastion V. Farys, eigenaar van de watertoren, stelde een architectenbureau aan om de watertoren te renoveren. Eerst moet er een stabiliteitsonderzoek gebeuren. In 2024 gaan we verder aan de slag met o.a.
de afbraak van de vrijstaande garage en stellen we een ontwerpbureau aan voor de verdere uitwerking.
Een masterplan voor de vestinggordel
Dendermonde was door zijn strategische ligging altijd al een belangrijk militair knooppunt. De laatste grote militaire bouwwerken dateren uit de 19e eeuw. Veel van de elementen uit die tijd vinden we vandaag nog terug in ons straatbeeld, bv. de Kazerne, de Brusselse en de Mechelse Poort, de Brusselse Forten, Bastion 5 met o.a. de Honky Tonk Jazzbunker, V, Bastion VIII …
Al deze verschillende gebieden missen samenhang en inwoners en bezoekers ervaren ze niet als één geheel. We werken aan een totaalvisie op de toekomst van de vestinggordel maken.
Lees meer over het masterplan voor de vestinggordel
Innovatief project op site Krijgshospitaal
De site Krijgshospitaal ligt tussen de Brusselsestraat, Leopoldlaan en Nijverheidsstraat. De naam verwijst naar het vorig militair hospitaal langs de Zwijvickstraat, dat beschermd is als monument. De site is eigendom van scholengroep GO! Onderwijs en krijg een andere bestemming.
Een deel blijft behouden voor onderwijs, het grootste deel staat open voor andere invullingen. Een subsidie van Stedenbeleid Vlaanderen werd gebruikt om een masterplan op te maken. Het doel is een 'brede school' met gedeeld gebruik van ruimtes, inclusief publiek toegankelijke delen en woningen. Zowel wonen als onderwijs krijgen er een plaats, met een publiek plein als verbinding.
Lees meer over site Krijgshospitaal
Buskruitmagazijn Mechelse Poort
In maart 2020 werden de restauratiewerken van het kruitmagazijn (kleine bomvrije bastion waar vroeger munitie werd ondergebracht) aan de Leopoldlaan voltooid en deze kazematten hersteld als vleermuisverblijf.
Restauratie Sint-Alexiusbegijnhof
Na de riolerings- en wegenwerken werd het gerestaureerde Begijnhof in juni 2021 feestelijk ingehuldigd. In mei 2022 keurde de gemeenteraad de erfpachtaktes goed van een aantal begijnhofwoningen, het binnenplein en de grond van de voormalige begijnhofschool. Op termijn kan het restauratiedossier opgestart worden en zal er een ontwerper worden aangesteld.