Naast het historisch luik van de EXPO 225 KASK, 175 BIB, 150 SAMWD kan je genieten van boeiende interviews met persoonlijke verhalen en anekdotes. Deze interviews bieden een unieke kijk op het leven binnen de instellingen doorheen de jaren.
225 jaar KASK
Martin Opalfvens
"Na een tijd vroeg directeur Hugo Van Beveren aan ons moeder of ik model wou staan. Er waren geen centen voor een model. Mijn moeder kon er zich wel iets bij voorstellen. Er werd verzekerd dat het met zwembroek aan zou zijn. Zo ben ik daar ingerold en tot mijn 14 ben ik model geweest in zowel de teken-, schilder- en beeldhouwklas. Dat was toch drie tot vier uren stilzitten, niet gemakkelijk voor een kind!"
Chantal Perdaens
"Guy Boucher had wel goede ideeën. Hij heeft hier eens een kamer ineen geknutseld. Dat was precies een cabine van een capsule. Daar is dan een video van gemaakt. Een anekdote daaraan gekoppeld is die van mijn blazer die ik kwijt was. Hij riep mij op een dag om te komen kijken naar zijn cabine. Ik zag toen dat hij mijn blazer had gebruikt. Die was mee grijs gespoten. Hij vond dat die mooi paste bij zijn capsule. Ik was wel mijn blazer kwijt. Dat is blijven meegaan …"
Piet Spruyt
"Er bestond ook beeldhouwen; plaasterwerk, met geamputeerde beelden en Ersatzplaasterwerk uit dat gekende atelier in Brussel. Mijn voorganger adoreerde dat maar ik had daar last mee. Van alle plaasteren beelden die hier waren, heb ik opzoekingswerk laten doen door een leerkracht om de beelden naar Griekse proportie en het knoeiwerk of Ersatzplaasterwerk van elkaar te scheiden. Ik heb daarna eens opgeruimd!"
Peter De Koninck
"Je zou kunnen zeggen dat het kunstenaarschap het tweede oudste beroep ter wereld is. Mensen schilderen al op de wanden van de rotsen toen het bestaan zeer precair was. Waarom hebben ze dat gedaan? Er moet toch iets meer geweest zijn dan louter en alleen maar functioneel leven. Aan die behoefte komen wij tegemoet. Mensen hebben nu eenmaal de drang om met iets bezig te zijn dat van hen is. Je zou kunnen zeggen dat het kunstenaarschap het tweede oudste beroep ter wereld is. Mensen schilderen al op de wanden van de rotsen toen het bestaan zeer precair was. Waarom hebben ze dat gedaan? Er moet toch iets meer geweest zijn dan louter en alleen maar functioneel leven. Aan die behoefte komen wij tegemoet. Mensen hebben nu eenmaal de drang om met iets bezig te zijn dat van hen is."
Gustaaf Tollit
"Je hebt triggers nodig om een weg in te slaan. Bij mij was dat de ontmoeting met een schilder die 'en plein air werkte en de geur van olieverf."
Carla Heuvinck
"Ik zou het heel jammer vinden moest de academie ooit in Dendermonde verdwijnen. Dat hoort bij Dendermonde. Dendermonde is Dendermonde niet zonder de academie."
175 jaar BIB
Laurens De Nil
"Een bibliotheek is meer dan een bibliotheek! De essentie van de bibliotheek zijn de boek niet. Het is toegang geven tot een derde ruimte. Je hoeft hier geen pintje te kopen. Je bent hier gewoon welkom. De bibliotheek is vaak open. Je kan hier afspreken met je lief. Je hoeft zelfs geen lid van de bibliotheek te zijn. Het is een open plaats in Dendermonde met gratis wifi. Die toegankelijkheid is ongelooflijk belangrijk. Het is belangrijk dat de samenleving dit soort plaatsen in stand blijft houden!"
Hilde Huybrechts
"Voor mij was dat een fantastische tijd, die bibliotheek! Ik heb hier 32 jaar gewerkt. Ik ben begonnen in 1986. Dat was mijn tweede thuis."
Katrien De Smet
"Ik ben hier al naar heel veel verschillende dingen geweest: lezingen en tentoonstellingen. Wat me persoonlijk geraakt heeft, was de aandacht voor Wereldlichtjesdag omdat het mij zelf aangaat. Ik vind het belangrijk dat er bepaalde taboes doorbroken worden en dat er bepaalde themas bespreekbaar worden gemaakt."
Lieven Senepart
"Ik denk niet dat een boek gaat verdwijnen maar er is een enorme uitdaging met betrekking tot het internet dat heel wat informatie geeft maar ongestructureerd en onbetrouwbaar. De laatste tijd wordt dat nog versterkt door AI, wat nog meer fake geeft. De taak van de bibliotheek is om correcte, juiste informatie over alle mogelijke onderwerpen voor de volledige bevolking gratis ter beschikking te stellen. Dat blijft een opdracht voor een bibliotheek in een digitale wereld."
Veerle Impens
"Ik stond ginds in de oude bib één avond in de week in de muziekafdeling, elke maandagavond. Daar kregen we vragen die je niet voor mogelijk houdt. Mil De Vis, dat was dan Miles Davis, en Barry Wiet, werd ook naar gevraagd, en Jaja Condios bijvoorbeeld."
Herman Poppe
"Het is een ontmoetingsplek. Er is toch veel eenzaamheid onder mensen, als koppel kom je graag misschien eens in een andere omgeving, de sociale contacten, u niet alleen voelen. Verder ook de input van boeken en kranten. Het is mij ook opgevallen dat een bibliotheek niet alleen maar boeken, cds en kranten is maar dat er ook heel wat activiteiten gebeuren ... "
150 jaar SAMWD
Katrien Van Caneghem
"We hebben een fantastische ploeg. Deze academie heeft een ploeg met leerkrachten die houden van hun leerlingen en van hun vak. Dat maakt ons sterk."
Tom Goossens
"Naar elkaar gaan kijken, muzikanten zowel als acteurs, is belangrijk. Allemaal naar elkaars werk gaan kijken. Ik werk vaak met zangers maar ook bijvoorbeeld werk ik aan een kleuteropera met een luitist of ik heb een compagnie met een pianist. Vanaf muzikanten interesse tonen in de performatieve, dramatische kunst, hebben ze veel meer kansen om hun muziek in te zetten. Ik zou dus iedereen zeker aanraden om te gaan 'kruisbestuiven', naar elkaar te gaan kijken."
Ernest Maes
"Een ongelooflijke herinnering is dat ik als leerling cello in Cinéma Belgica meedeed aan een uitvoering van de operette Gasparone van Millöcker. Dat was met het orkest van de muziekacademie. Pas op, dat was met cellos en alles daarbij, ook versterking van buitenhuis. Dit onder leiding van Jules De Hauwere. Helaas de uitvoering niet onder leiding van Jules De Hauwere. Hij sterft in volle voorbereiding op de repetities. Het was François De Ridder die met één of twee repetities, ere wie ere toekomt, die hele operette heeft overgenomen. Het koor was gevormd door leden van de Leeuwerckenaers, een toneelvereniging uit Dendermonde, met o.a. Marie-Louise Stockmans die hier de voorbereidende afdeling notenleer gaf en de stichteres was van de muziekacademie van Lebbeke. Die zong daarin mee. Goede stemmen! Het was ongelooflijk dat Jules De Hauwere dat niet heeft kunnen dirigeren."
Jan Beeckman
"Ik ben als kind altijd een schelm geweest. [...] Ik sprong vanuit klas 2 op het dak. Ik liet me dan zakken. Als er iemand achter mij aan zat, kon hij mij niet grijpen. Die trappen! Ik heb die wel duizend keer gedaan. Niemand was rapper! Ik ritste langs de balustrade naar beneden. Op het einde stond een ijzeren bol. Er was eens een grote kerel die zich naar beneden liet rijzen en met zijn gat tegen die bol terechtkwam. Die wist dat niet en hij sloeg achterover."
Josefien en Christoph Elaut
"Ik zit in twee bandjes: een folkband en een bluesband. We trekken een heel jaar door het land, van kleine cafeetjes tot grotere festivals. Ik zou het me niet kunnen voorstellen dat muziek geen plek heeft in mijn leven. Allemaal door die piano van de buren. -Christoph Elaut
Toen we gingen kijken om een instrument te gaan kiezen, wist ik het nog niet zo goed maar toen zei papa dat piano wel een heel mooi instrument was. Ik heb er nog even over zitten nadenken maar dan dacht ik dat als je dat hoort het toch heel mooi klinkt dus dan heeft papa mij direct ingeschreven."
Hedwige Hardies, Hüsniye Tirpan en Inne Wouters
"Een vriendinnetje van mij zat in de balletschool. Zij maakte iets op het einde van een vakantiekamp en ik mocht daarin optreden. Zij maakte dat zo fantastisch. De muziek die ze erbij koos! Ik denk dat ik als kaboutertje drie stapjes op het podium moest zetten en er dan weer af moest. Ik heb dan tegen mijn moeder gezegd dat ik ook naar de balletschool wou. Vanaf dan is het begonnen." – Hedwige Hardies
"Mijn papa gaf ook dansles. We hebben samen een kleine voorstelling gegeven. Dat was toen met zo een oud Turks kostuum aan. Ik wist al snel dat ik dans wou gaan studeren. Als ik nu acht uur achter mijn pc zit, voel ik mij down en dan denk ik: ik mis iets in mijn leven. Ik moet dan gaan bewegen: yoga of een korte impro. Ik voel het dan weer stromen. Ik leef!" – Hüsniye Tirpan
"Toen ik een beetje ouder was, was er op de Nederlandse televisie een dansprogramma en ik heb toen voor het eerst kennis gemaakt met Anne-Teresa De Keersmaeker. We namen dat op videoband op. Ik deed dat na, studeerde dat in. Toen wist ik echt dat ik moderne dans wou doen!" – Inne Wouters
Laurette en Idylle-Fleurette Irasubiza
"Vorig jaar hebben we helemaal alleen een eigen stuk mogen maken, een monoloog. Dat was mijn favoriete toonmoment want ik was helemaal zelf bezig: zelf mijn tekst gemaakt, mijn scènes gekozen, mijn decor gemaakt" – Idylle-Fleurette Irasubiza
"Het leek mij wel interessant en ik wil dingen voor de toekomst doen. Ik wil nu wel ver geraken want in het middelbaar ga ik examens hebben en dan wordt het lastiger om te oefenen en zo. Ik ga het wel proberen" – Laurette Irasubiza
Voor wie?
iedereen
Prijs?
gratis