naar top
Gemeente Dendermonde

Meerwaardezoeker binnen de (Dender)regio

De Vlaamse Regering bakende referentieregio’s af om coherentie in intermediaire structuren te bevorderen en de regionale samenwerking te stimuleren. Dit moet de huidige versnippering tegengaan en het aantal mandaten verminderen.

Gemeenten staan voor nieuwe structuurhervormingen, die een verbeterd samenwerkingslandschap zullen creëren en groeikansen bieden. Hoewel dit soms onoverzichtelijk lijkt, kan het leiden tot meer transparantie en efficiëntere samenwerking.

Schaalvergroting zorgt ervoor dat kleinere lokale besturen soms moeite hebben om mee te draaien in regioverbanden. Samenwerking en krachten bundelen bieden oplossingen voor financiële en operationele uitdagingen.

De referentieregio Dender ontwikkelt zich tot een bruisend middelpunt van interlokale samenwerkingen, met Dendermonde vaak als drijvende kracht. Tegelijkertijd omarmt Dendermonde de expertise van andere (grote) lokale besturen binnen de regio. De stad heeft een lange traditie van succesvolle intergemeentelijke samenwerkingen met onze ‘natuurlijke’ samenwerkingspartners (binnen de DDS-regio).

De schaalvergroting door samenwerking met grotere lokale besturen brengt de uitdaging met zich mee dat Dendermonde zich opnieuw moet profileren. Het is waardevol dat de stad haar doortastendheid behoudt binnen de regio.

Om deze positie te versterken, moeten we rekening houden met de ontoereikende verbindingen van het openbaar vervoer. Er is al een evolutie gaande, waarbij de vervoersregio zich aanpast aan de Denderregio.

Case: subsidiedossier regionale samenwerking cultuur en vrije tijd

“Oesters in een sausje van Cara” is een subsidieproject in samenwerking met de 14 gemeenten van de referentieregio Dender. We benutten cultuur en vrije tijd om een positief Dendergevoel te creëren. Voor de betrokken besturen organiseren we de eerste proeftuin ‘Op Erasmus bij elkaar’.

De tweede proeftuin ‘De Eigen Lofroute’ is gericht op inwoners. Dit project omvat een tijdelijk fysiek traject met belevingselementen in de openbare ruimte. In elke gemeente zoeken we naar verborgen parels die inwoners aan elkaar willen tonen.

De derde proeftuin ‘Oesters in een sausje van Cara’ is een etalage voor regionaal talent. We tillen lokale initiatieven regionaal op, organiseren preselecties voor jong muziektalent met professionele begeleiding en laten dit culmineren in een regionaal festival. Talent uit de regio, voor de regio.

  • Denderregio