Hoe meld je een nest van Aziatische hoornaars?
Sinds enkele jaren is de Aziatische hoornaar in opmars. De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit zuidoost China. De soort kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar neemt nu snel in aantal toe en is al verspreid over geheel Vlaanderen. Ze valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven.
Meer info lees je via de website van Vespawatch.
De stad financiert de bestrijding van nesten van Aziatische hoornaar via RATO vzw. Enkel in geval van zeer dringende bestrijding bij gevaarlijke, levensbedreigende situaties kan je best - op eigen kosten - de bestrijding via de brandweer laten verlopen. Bestrijd in geen geval zelf een nest van Aziatische hoornaar!
Nesten moet je steeds melden via de website van Vespawatch (www.vespawatch.be), die vervolgens de bestrijding via RATO vzw inplannen.
Nesten worden na verdelging niet verwijderd, omdat er geen enkel risico is dat ze het jaar nadien opnieuw bewoond worden. Net als gewone wespennesten vallen ze langzaam uit elkaar en vergaan ze op natuurlijke wijze.
Op de website van het antigifcentrum lees je meer info over wat te doen bij steken.
Primaire en secundaire nesten
Een Aziatische hoornaar maakt 2 soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10 meter) en hebben een doormeter van 80 centimeter of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.
Foto: Links zie je een primair nest, rechts zie je een secundair nest.
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel.
Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardiger en enorm nuttig.
Foto: Verschil tussen een Aziatische en Europese hoornaar