Sint-Onolfspolder uitgekozen als één van de 18 natuurgebieden om te herstellen als ‘wetland’
Dit project zal bijdragen aan het nat houden van veen, het droogte en hitte-effect tegengaan en natte biodiversiteit herstellen. Gedurende 4 jaar zal ingezet worden op het herstel van natuurlijke waterpeilen, biodiverse sloten en vochtige bloemrijke graslanden.
Wetlandplan
Natuurpunt werkte een Wetlandplan uit om tegen 2027 bijna 1 500 hectare natte natuur te herstellen in Vlaanderen. Wetlands zijn immers uitstekende natuurlijke klimaatbuffers die beschermen tegen overstromingen en helpen tegen droogte. Natuurpunt koos 18 natuurgebieden uit om dit te realiseren. Het kan hiervoor rekenen op investeringen vanuit Europa maar ook op Vlaamse en private middelen.
Investeren in natte natuur en ruimte geven aan waterlopen en rivieren is een oplossing om huizen en woningen te beschermen tegen overstromingen. Natuurherstel kost geld, maar levert een veelvoud op voor de biodiversiteit, het opvangen van klimaatverandering en voor onze gezondheid en veiligheid. De kostprijs voor dit alles is 30 miljoen euro en het geld hiervoor komt onder andere van Europa via Interreg Blue Transition en LIFE Wetlands4Cities en van Vlaanderen via o.a. Blue Deal. Zelf investeert Natuurpunt 4,5 miljoen euro waarbij het kan rekenen op bedrijven zoals Google en Cummins.
Sint-Onolfspolder
In de Sint-Onolfspolder, meer specifiek in het Meirdamgebied, in Dendermonde zal het wetlandherstel gebeuren door het aankopen van sleutelpercelen en het installeren van kleine dijken en sluizen om water langer bij te houden.
Stad Dendermonde is zeer tevreden met de aandacht én het extra geld voor het herstel van dit gebied. Een project dat perfect past binnen de beleidsdoelstellingen van de stad op het vlak van klimaat.