Vernieuwing station Dendermonde deze zomer van start

Het station in Dendermonde-centrum krijgt een grondige make-over. Als eerste stap komen er nieuwe, ruimere fietsenstallingen.

De NMBS en Infrabel plannen een grondige omvorming van het station om de toegankelijkheid en het comfort van de treinreizigers te verbeteren.

Een comfortabel en toegankelijk station

NMBS en Infrabel zullen het station tegen 2032 volledig moderniseren.

Het station Dendermonde zal integraal toegankelijk worden gemaakt. De toegankelijkheid en comfort worden verbeterd door de perrons te verhogen en te vernieuwen waardoor op- en afstappen van de trein gemakkelijker wordt.

Er komt een nieuwe voetgangersbrug over de sporen met vaste trappen, roltrappen en liften naar de perrons, ter vervanging van de huidige ondergrondse tunnel. Daarnaast installeren ze nieuwe perronluifels en vernieuwen ze de uitrusting van de perrons met nieuwe bevloering, zitjes met windschermen, verlichting, geluidsinstallatie, informatieschermen en de vuilbakken. Verder worden er geleidelijnen en noppentegels aangebracht voor blinde en slechtziende personen.

Langs de kant Sint-Gillis bouwen ze een nieuwe toegangsbrug over de Vondelbeek.

Aan beide zijden van het station komen nieuwe fietsenstallingen met een totale capaciteit van bijna 1.500 fietsplaatsen.

Aan het huidige stationsgebouw van Dendermonde wijzigt er niets.

Timing van de werken

De werken zullen in fasen uitgevoerd worden zodat het station altijd operationeel kan blijven en de treinen het station kunnen blijven bedienen. Bij alle werken worden minder hinder-maatregelen genomen zodat de hinder naar de reizigers tot een minimum beperkt blijft.

Fase 1: De werken starten deze zomer.

In de eerste fase in 2024 voert Infrabel allerlei voorbereidende werken uit zoals aanpassingen aan de bovenleidingen en het verplaatsen van kabelgoten.

NMBS bouwt tegen eind 2024 aan de kant Sint-Gillis een nieuwe brede toegangsbrug over de Vondelbeek. De bestaande oude brug wordt gesloopt.

Er komen tegen eind 2024 ook heel wat extra fietsplaatsen. Aan kant Sint-Gillis komt er een nieuwe fietsenstalling tussen de sporen en de Vondelbeek, bereikbaar via de nieuwe brug. Aan kant Dendermonde-centrum wordt de fietsenstalling verplaatst. Waar de huidige fietsenstalling staat, komt een werfzone voor de werken aan de nieuwe voetgangersbrug.

Fase 2

Vanaf 2025 starten de werken voor de realisatie van de nieuwe voetgangersbrug over de sporen, vanaf de kant Sint-Gillis. Daarna zullen ook de perrons worden aangepakt. Dit zal perron per perron gebeuren zodat het station steeds operationeel kan blijven.

Impact op de omgeving

De werken starten deze zomer 2024. Ze hebben impact op de nabije omgeving. Zo schuiven de toegangen voor zowel fiets- als autoparking mee op. Volg steeds de aanwijzingen ter plaatse om je fiets of auto correct te parkeren.

Deze vernieuwing past in het Masterplan Stationsomgeving, lees door voor meer info.

Dit artikel werd gepubliceerd op 20 juni 2024.