Stad Dendermonde ondertekent Klimaatdak-protocol en zet in op duurzame daken
Met deze ondertekening engageert Dendermonde zich voor de ontwikkeling van duurzamere daken.
Wat is het Klimaatdak-protocol?
Veel platte daken worden momenteel alleen gebruikt als afdekking van gebouwen, maar Embuild Vlaanderen ziet hierin een ongebruikte kans om bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen. Het Klimaatdak-protocol is opgesteld om deze daken duurzaam en multifunctioneel in te zetten. Hiervoor is het essentieel dat diverse partijen en overheden samenwerken en actie ondernemen.
Wat is een klimaatdak?
Een klimaatdak is een robuust, water- en winddicht, en onderhoudsvriendelijk dak dat volgens de regels van goed vakmanschap is gebouwd. Deze daken dragen bij aan belangrijke maatschappelijke doelen zoals multifunctionaliteit, circulariteit en klimaatbestendig bouwen.
In stedelijke gebieden, zoals Dendermonde, kunnen klimaatdaken een cruciale rol spelen door ruimte te creëren voor natuur, regenwater te bufferen, duurzame energie op te wekken en extra leefruimte te bieden. Met een integrale aanpak vormen klimaatdaken een krachtige oplossing voor de toenemende druk op de stedelijke ruimte en de groeiende uitdagingen op het vlak van klimaatverandering.
Meer info? www.klimaatdak.be
Stad Dendermonde zet nu al in op duurzame daken
Stad Dendermonde heeft al aanzienlijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, met een sterke focus op hernieuwbare energie binnen het stedelijke patrimonium.
Zo werden zonnepanelen geïnstalleerd op diverse stedelijke gebouwen, waaronder de stedelijke basisschool Echo, het woonzorgcentrum De Cocon, de brandweerkazerne en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.
Ook de stedelijke basisschool t Kraaiennest krijgt zonnepanelen, en er wordt een uitbreiding van de installatie voorzien op de site van het Huis van het Kind. Daarnaast kreeg woonzorgcentrum De Cocon een groendak.
Deze initiatieven maken deel uit van het strategisch vastgoedplan van de stad (www.dendermonde.be/strategisch-vastgoedplan), dat als doel heeft om tegen 2050 een klimaatneutraal patrimonium te realiseren.
Een duurzame toekomst voor Dendermonde
Met de ondertekening van het Klimaatdak-protocol bevestigt Dendermonde haar ambitie om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen en zichzelf te positioneren als een stad die actief werkt aan een duurzame en leefbare toekomst. Dit engagement is niet alleen van groot belang voor het milieu, maar ook voor de leefkwaliteit van alle Dendermondenaren.