Bladval in de herfst

Je zag het zeker al: de herfst is ingetreden, waardoor de bomen hun bladeren verliezen. Weet jij waar je met het loof heen moet?

In de herfst veranderen onze straten en tuinen in een prachtig kleurenpalet van gevallen bladeren. Maar met deze natuurlijke schoonheid komt ook de verantwoordelijkheid om onze leefomgeving netjes te houden. Zoals het politiereglement voorschrijft, vragen we iedereen om het voetpad en de straatgoot rondom hun woning schoon te houden, inclusief het ruimen van bladeren.

Maar wat kun je eigenlijk met al dat bladafval doen?

De bladeren van de bomen zijn voedingsstoffen en dus bemesting. Door al de bladeren uit je tuin te verwijderen, verwijder je meteen ook massa’s belangrijke voedingsstoffen uit de tuin en het gazon. In de bladvalperiode kun je de bladeren die in je tuin vallen verzamelen en ze composteren. Het is de beste natuurlijke compost die je planten, struiken en bomen zich kunnen wensen.

Je kan de bladeren ook gewoon op je gazon laten liggen. Een dun laagje bladeren op het grasperk laten liggen als compost is een zéér effectieve methode om de grond te verrijken en een gezond grasveld te bekomen. Tussen je struiken en planten mogen de bladeren wat dikker liggen (max. 10 cm). Het spaart je bovendien hopen werk, want de regenwormen zullen de bladeren verwerken. Je vermijdt zo ook dat je later meststoffen moet gaan kopen in het plaatselijke tuincenter.

Mag je de bladeren in de rioolputjes vegen?

Wanneer bladeren in de straatkolken geveegd worden, bestaat het risico dat de kolken verstoppen en bij hevige regenval het water niet meer kunnen opvangen. Op dat moment kan er bijgevolg wateroverlast ontstaan. Verzamel bladeren die je niet composteert of op je gazon laat liggen daarom in je gft-container. 

Gladde weg door natte bladeren

De reinigingsdienst van de stad komt periodiek in de dendermondse straten langs voor een veegbeurt. Wanneer de rijbaan of het fietspad er tussendoor glad bij liggen door de combinatie van regen en bladeren, dan mag je dit apart doorgegeven via de website van de stad. We evalueren dan uw verzoek en indien nodig vragen we of een veegbeurt met de borstelmachine kan ingepland worden.

Dit artikel werd gepubliceerd op 4 oktober 2024.