naar top
Gemeente Dendermonde

Open ruimte en mobiliteit: innovatieve benaderingen

Open ruimtes zijn van onschatbare waarde voor onze gezondheid, leefbaarheid, voedselproductie en biodiversiteit. Ze spelen een cruciale rol in de aanpak van klimaatverandering. Ondanks hun belang staan deze ruimtes onder druk en is het belangrijk om ze voor de toekomst te beschermen en te versterken.

Door de groeiende bevolking en verstedelijking bouwen we compacter en dichter, wat de diversiteit in stedelijke gebieden vergroot. Publieke ruimtes worden intensiever gebruikt, terwijl onze vrijetijdsbesteding evolueert naar activiteiten zoals spelen, sporten en recreëren. De vraag naar hoogwaardige publieke ruimtes is ongekend hoog en moet inspelen op demografische en maatschappelijke veranderingen, waaronder duurzame mobiliteit.

Een trend in mobiliteit is multimodaliteit, waarbij mensen verschillende vervoersmiddelen combineren, zoals elektrische fietsen, steps en speedpedelecs. Dit vraagt om aanpassingen in de infrastructuur, zoals fietssnelwegen, oplaadpunten en fietsenstallingen. Er komt steeds meer aandacht voor het verminderen van ruimte voor auto's en het vergroten van ruimte voor langzaam verkeer en openbaar vervoer. Lokaal mobiliteitsbeleid heeft aanzienlijke invloed op andere duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Contextfactoren zijn cruciaal voor duurzame mobiliteit, het aanpakken van infrastructuurrisico’s is belangrijk voor de verkeersveiligheid. 

De stad heeft een verouderd mobiliteits- en fietsenbeleidsplan dat aan vernieuwing toe is. In de afgelopen legislatuur zijn diverse sterke Dendermondse visies en masterplannen opgesteld en goedgekeurd, zoals het parkeerbeleid van de Oude Vest en het masterplan Vestinggordel, die bijdragen aan kwalitatieve leefbaarheid.

Case: masterplan Vondelbeekvallei

Sint-Gillis heeft behoefte aan meer buitensportfaciliteiten, tegelijkertijd is er nood aan ruimte voor water (grotendeels overstromingsgevoelig gebied), recreatief en ecologisch groen. Het participatief opgestelde masterplan voor de Vondelbeekvallei biedt een toekomstvisie die deze noden combineert, ondersteund door maatschappelijk en politiek draagvlak.

Een groot groen-recreatief gebied biedt zuurstof aan het dichtbebouwde stadsweefsel van Sint-Gillis, met een uitbreidingsscenario op middellange termijn dat de impact op landbouw minimaliseert. De Kerselarenbrugwegelsite is inbegrepen, met nieuwe gemeenschapsvoorzieningen naast het sportterrein. Het AGB werkt aan de eerste deelprojecten om de visie te realiseren.

Lees meer over het masterplan Vondelbeekvallei

  • Vondelbeekvallei