Wie onderhoudt het openbaar groen?
De groenploegen van de stad onderhouden het openbaar groen in Baasrode, Dendermonde-centrum, Sint-Gillis en een deel van Grembergen. In Appels, Oudegem, Mespelare, Schoonaarde en een ander deel van Grembergen neemt een externe firma deze taak op zich.
Bij-aardig maaibeheer: wat is dat?
Stad Dendermonde past een bij-aardig maaibeheer toe om de biodiversiteit te versterken. Graszones worden minder frequent gemaaid, waardoor bloemen en kruiden zich beter kunnen ontwikkelen. Het maaitempo verschilt per zone, variërend van elke 4 à 5 weken tot slechts 1 of 2 keer per jaar.
Dankzij deze aanpak veranderen grote grasvelden in bloemrijke speelweides en krijgen insecten en dieren meer voedsel, nest- en schuilplekken. Dit maaibeheer biedt extra voordelen:
- Graszones drogen minder snel uit tijdens warme zomers.
- Minder maaibeurten verlagen de CO2-uitstoot.
- Hooibeheer, een oude beheerstechniek, bevordert een rijkere flora.
- Lange grassen en kruiden leveren voedsel, nest- en schuilplekken aan insecten en dieren.
Gebruikszones zoals paden, straatkanten en picknickplekken worden vaker gemaaid om het comfort te garanderen.
Zelf aan de slag met gefaseerd maaien?
Wil je in je eigen tuin bijdragen aan biodiversiteit? Probeer dan gefaseerd maaien:
- Maai in april kronkelpaden en houd ze om de 4 à 5 weken begaanbaar.
- Maai de omliggende grassen en kruiden voor het eerst rond 15 juni. Voer het maaisel af, maar laat enkele hoekjes ongemaaid voor insecten.
- Plan een tweede maaibeurt tussen september en november. Heb je bloembollen in je gras? Maai dan pas in november.
Het eerste jaar zal er vooral gras groeien, maar na een paar jaar krijg je een kleurrijke bloemenpracht.
Hoe gaat de stad om met onkruid?
Plantvakken en, straten, parkings, voetpaden en goten palend aan de stadseigendommen worden tijdens het groeiseizoen ongeveer 7 keer per jaar onkruidvrij gemaakt.
Voetpaden en goten naast private eigendommen vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar of bewoner, zoals bepaald in het politiereglement.
Wanneer snoeit de stad openbaar groen?
Hagen en massieven worden 2 keer per jaar gesnoeid: in juni/juli en in september/oktober. Ervaar je problemen met zichtbaarheid door te hoge beplanting? Meld dit bij Stad Dendermonde.
Bomen snoeien we enkel om veiligheids- en gezondheidsredenen, waarbij we maximaal 20% van de bladmassa verwijderen. Bomen hebben van nature geen snoei nodig.
De stad investeert in een duurzaam bomenbestand door middel van veiligheidscontroles, snoeiplanningen en de aanplant van de juiste boom op de juiste plaats.
Wat doet de stad met vallende bladeren in de herfst?
De stad ruimt bladeren op volgens een vaste ronde. Omdat de bladvalperiode elk jaar anders is, kan er tijdelijke overlast ontstaan.
Wist je dat?
- Je als bewoner zelf verantwoordelijk bent voor het schoonhouden van het voetpad aan je woning, inclusief het opruimen van bladeren.
- Bladeren voedingsstoffen bevatten en uitstekende natuurlijke compost vormen.
- Een dunne laag bladeren op het gazon de grond verrijkt en het gras gezond houdt.
- Bladeren tussen struiken en planten mogen blijven liggen (max. 10 cm), zodat regenwormen ze verwerken tot natuurlijke bemesting.
Ligt een rijbaan of fietspad er glad bij door natte bladeren? Meld dit via Doe een melding - Stad Dendermonde. De reinigingsploeg kan dan een extra veegbeurt met de borstelmachine inplannen.