naar top
Gemeente Dendermonde

Tendens 7: Mentaal welzijn wordt omarmd

1 op 3 Belgen van 15 jaar of ouder vertoont tekenen van mentaal onwelzijn. Er is nog veel ruimte voor verbetering in de preventie en aanpak van de oorzaken van dit probleem. In Dendermonde pakken we deze signalen vast en willen we extra inzetten op het mentaal welzijn van onze inwoners. We moeten ons ervan bewust zijn dat demografische veranderingen, zoals veranderende gezinsstructuren en het toenemende aantal alleenstaanden, effect hebben op het mentaal welzijn. Ook specifieke verwachtingen en de combinatie van werk- en privéverantwoordelijkheden zorgen voor extra druk.

Als we kijken naar de Scandinavische landen, zien we dat mensen daar gelukkiger zijn. Deze landen hebben een sterke focus op veiligheid en een groot sociaal vangnet. Ze zetten in op een goede balans tussen werk en leven, waardoor er meer tijd ontstaat om samen te genieten en te ontspannen.

Als lokaal bestuur kunnen we dit niet volledig omdraaien, maar we kunnen wel inzetten op een aantal belangrijke thema’s. We zorgen ervoor dat mentaal welzijn en veerkracht bespreekbaar zijn. Zo ontstaat er begrip voor elkaar en leren kinderen en jongeren op school hoe ze veerkrachtiger kunnen worden. Dit verkleint de kans dat zij later hulpverlening nodig hebben. We zetten in op sterke buurten en maken beleving in onze stad mogelijk. Groene openbare ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een uitgebouwd vrijetijdsaanbod/opvangnet, inzetten op buurtwerk en outreachende profielen zijn de sleutels tot succes.

Tot slot willen we onze eerstelijnspartners dichter bij elkaar brengen door actieve netwerken te stimuleren. Zo zorgen we voor een warme doorverwijzing tussen partners.