Missie
Dendermonde is een stad waar alle kinderen en jongeren volwaardige burgers zijn die impact hebben op hun leven vandaag én op hun toekomst.
- Alle: We maken geen onderscheid en volgen hierin het non-discriminatieprincipe. Geen enkel kind en geen enkele jongere wordt van ons beleid uitgesloten, dat is ons streefdoel.
- Kinderen en jongeren: We richten ons op alle kinderen en jongeren van geboorte tot 30 jaar. Om binnen deze visie JONG in Dendermonde te gebruiken om de doelgroep te duiden, willen we dat iedereen zich in de visie herkent.
- Volwaardige burgers: Kinderen en jongeren maken deel uit van onze samenleving, met dezelfde rechten als volwassenen, maar ook met bijzondere rechten binnen het kader van kinderrechten. Kinderen zijn volwaardige burgers van de stad: ze maken en beleven de stad op hun manier.
- Impact: De mening van de kinderen en jongeren wordt meegenomen binnen de verschillende beleidsdomeinen. Wanneer hun stem onvoldoende luid klinkt, versterken we deze en zorgen ervoor dat ze wordt meegenomen in het beleid van de stad.
- Vandaag en in de toekomst: Ze zijn de kinderen en jongeren van vandaag én de volwassen van de toekomst.
Visie
De stad behandelt kinderen en jongeren als volwaardige burgers in alle aspecten van hun leven en houdt hier rekening mee in het beleid dat ze voert.
Dendermonde zet zich actief in om kinderrechten te bevorderen, deze op maat van onze gemeenschap te vertalen, en als kompas te gebruiken bij beleidsontwikkeling. Iedereen die bij onze stad betrokken is, wordt gestimuleerd de kinderrechten te kennen en toe te passen. Onze visie is gebaseerd op 4 kernprincipes van het Kinderrechtenverdrag:
- Het hoger belang van het kind
- Het principe van niet-discriminatie
- Het recht op leven, overleven en ontwikkeling
- Het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen
1. Het belang van het kind
Dendermonde plaatst het belang van het kind centraal in alle beleidsbeslissingen. We analyseren hoe beleid invloed heeft op kinderen en jongeren, en hoe zij op hun beurt invloed hebben op het beleid. Dit omvat zowel concrete maatregelen als waarden die de stad nastreeft. Het belang van het kind is soms niet tastbaar, maar altijd van onschatbare waarde.
We ontwikkelden een overkoepelende kindvisie die richting geeft aan kindvriendelijk beleid. Dit biedt handvaten voor beslissingen in alle beleidsdomeinen: van zorg, welzijn, bescherming, milieu, veiligheid tot openbare ruimte. De stad werkt samen met ouders, gezinnen en kinderen om drempels te verlagen en participatie te bevorderen. Medewerkers en politici werken samen vanuit vertrouwen en duidelijke mandaten om ervoor te zorgen dat kinderen zich herkennen in het beleid, eraan deelnemen en er deel van uitmaken. De stad en haar partners linken deze visie met andere plannen en trajecten rond kinderarmoede, kinderopvang, onderwijs, wonen, klimaatplannen, ruimte, mobiliteit of het boa-decreet.
2. Het principe van niet-discriminatie
Dendermonde streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren gelijkwaardig behandeld worden, ongeacht hun etnische, religieuze of culturele achtergrond. We erkennen de diversiteit binnen onze stad en werken aan een geïntegreerde gemeenschap die breuklijnen overspant. Onze visie op diversiteit beoogt een inclusieve benadering, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt.
We erkennen en faciliteren superdiversiteit door ruimte te maken voor verschillende identiteiten binnen onze stad. We betrekken diverse gemeenschappen in beleidsvorming en gaan in dialoog bij conflicterende belangen. We gaan actief op zoek naar hen via initiatieven zoals het jeugdopbouwwerk of buurtopbouwwerk.
Onze medewerkers worden bewust gemaakt van de diversiteit binnen de stad en passen beleid aan om een zo inclusief mogelijke benadering te waarborgen.
Het welzijn van kinderen en jongeren staat voorop. Daarom streven we naar een maximaal inclusief aanbod.
Het principe van universeel proportionalisme, dat steunt op een kinderrechtenperspectief en vertrekt vanuit de diversiteit in de samenleving met een verscheidenheid aan noden, leidt ons naar een evenwicht tussen inclusieve en exclusieve beleidsmaatregelen, met het welzijn van de doelgroep als prioriteit.
3. Het recht op leven, overleven en ontwikkeling
Dendermonde voorziet in de basisbehoeften van alle kinderen en jongeren door te streven naar een veilige, gezonde en ondersteunende omgeving. De stad zet zich in voor betaalbare woningen, kwalitatieve kinderopvang en toegankelijk onderwijs. Sociaal contact is een noodzaak en spelen is een fundament. Dit zijn essentiële aspecten van opgroeien, en wij creëren de mogelijkheid en ruimte hiervoor.
- Veilige en Gezonde Omgeving:
- Toegankelijk zorgaanbod door goede samenwerking met lokale zorgpartners.
- Gezond leven stimuleren door middel van activiteiten en lichaamsbeweging.
- Wonen:
- Participatief woonbeleid uitrollen dat inzet op woningkwaliteit, een betaalbaar aanbod en en een flexibele huurmarkt.
- Samenwerking met sociaal verhuurkantoor en middenveldorganisaties.
- Onderwijs:
- Dendermonde als scholenstad: laagdrempelig onderwijs dicht bij de burger. 50% van de scholieren in het secundair onderwijs van Dendermonde komt van buiten de stad; de stad richt zich ook op deze jongeren, niet alleen op de inwoners.
- Deeltijds kunstonderwijs voor ontwikkeling van artistieke talenten.
- Een gelijke en neutrale toegang tot onderwijs is een basisrecht. De digitale aanmeldingsprocedure zorgt ervoor dat kinderen op een eerlijkere manier toegang krijgen tot een schoolplaats.
- Vroegtijdige schooluitval tegengaan door samenwerkingen en kunstprojecten.
- Opvang:
- Regisseursrol van de stad voor kwaliteitsvolle opvang. Het landschap rond (buitenschoolse) opvang en kinderopvang staat onder druk en vormt een groot maatschappelijk probleem. Als stad hebben we de verantwoordelijkheid om als regisseur op te treden en ervoor te zorgen dat er kwaliteitsvolle opvang beschikbaar is voor alle kinderen. In deze rol duiken verschillende vraagstukken op, zoals het vergroten van het opvangaanbod, het identificeren van betrokken partijen, het wegnemen van drempels, de evolutie van het lokaal loket kinderopvang en het ontwikkelen van een stabiel kader voor de financiering van een kwaliteitslabel voor (kleuter)opvang.
- Samenwerking met partners voor capaciteitsuitbreiding en stabiel kader. Naast onze regisseursrol fungeren we ook als actieve deelnemer. We werken samen met verschillende partners om de kinderopvang binnen de stad verder te ontwikkelen. Dit omvat het bieden van capaciteitsuitbreidingen en het deelnemen aan subsidiecalls. Het doel is om samen met deze partners een kwalitatief kinderlandschap op te bouwen voor kinderen en jongeren in Dendermonde.
- Samenkomen en spelen:
- Mentale Ruimte: Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich welkom voelen in onze stad. Daarom stimuleren we ontmoeting en spel, en zorgen we dat iedereen kan deelnemen aan het vrijetijdsaanbod. We ondersteunen verenigingen en organisaties, bieden aanvullende activiteiten aan, en verlagen drempels voor mensen in een kwetsbare situatie.
- Fysieke Ruimte: We creëren fysieke ruimtes met aandacht voor de impact op kinderen en jongeren. We streven naar een stad waar zij hun eigen plek kunnen vinden in zowel exclusieve ruimtes (kinderopvang, jeugdlokalen) als gedeelde ruimtes (speelpleintjes, parken). We zorgen ervoor dat openbare gebouwen toegankelijk zijn en ondersteunen verenigingen bij het ontwikkelen van hun eigen lokalen. Het doel is een duurzame openbare ruimte waarin jong en oud samen kunnen leven. We zorgen dat deze plekken veilig bereikbaar en verbonden zijn, met speciale aandacht voor mobiliteit in een groene en veilige omgeving.
4. Het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen
In Dendermonde krijgen kinderen en jongeren een gelijkwaardige stem. We betrekken hen actief bij het beleid en gebruiken hun inzichten om de impact van beleidsmaatregelen beter te begrijpen. Communicatie en participatie zijn essentieel, waarbij de mening van jongeren even belangrijk is als die van andere burgers.
We doen dit door:
- te investeren in de stem van jongeren.
We blijven inzetten op de bestaande adviesraden, zoals G@ST en de jeugdraad en zetten extra in op de bekendheid hiervan. We zorgen voor een transparant beleid door terug te koppelen hoe jongeren invloed hebben op beslissingen. Bij interne dialogen worden de behoeften van kinderen en jongeren gelijkwaardig behandeld. We richten ons op kwalitatieve participatie door specifieke doelgroepen actief te benaderen en samen te werken met partners. - te communiceren op maat van hen.
We gebruiken methoden en kanalen die passen bij de doelgroep, inclusief gebruik van pictogrammen en afbeeldingen. Door laagdrempelig te communiceren en minder taalvaardigen te betrekken, willen we ervoor zorgen dat iedereen goed geïnformeerd is. Bovendien worden kinderen betrokken bij de ontwikkeling van de communicatie, zodat de informatie zowel over hen als vanuit hen komt. Om dit te bereiken, investeert de stad tijd en middelen in specifieke communicatieaanpakken voor kinderen en jongeren. - te kiezen voor dialoog.
We investeren in een goede relatie tussen politie, stedelijke teams en middenveldorganisaties. Door in te zetten op kennisdeling van hun leefwereld bouwen we verdraagzaamheid en begrip op bij interne teams en burgers. We creëren een stad waar kinderen en jongeren welkom zijn én zich vooral ook welkom voelen. Wanneer zich conflicten voordoen waar kinderen of jongeren bij betrokken zijn, grijpen we deze momenten vast om in dialoog te gaan. Het is geen verhaal van kinderen-zijn-baas-en-doen-hun-zin noch van volwassenen-weten-het-beter.
Conclusie
Onze visie 'JONG in Dendermonde' is meer dan een beleidsdocument. Het is een belofte aan onze kinderen en jongeren om samen te werken aan een stad die hen waardeert, ondersteunt en een toekomst biedt waarin zij vol vertrouwen kunnen groeien en bloeien. Dendermonde zet zich in om een kindvriendelijke stad te zijn waar elk kind een stem heeft en waarin we in ons beleid de belangen van kinderen vooropstellen.