Participatie(f) Dendermonde
We willen ons participatiebeleid verder professionaliseren en beter verankeren in de organisatie. Hoe we dit gaan doen, werd vastgelegd in een visietekst. Deze tekst werd goedgekeurd door de gemeenteraad op dinsdag 4 juli 2023.
We bouwen verder aan een toekomstgericht en duurzaam participatiebeleid door in te zetten op 13 actiepunten.
- Meer participatie van onderuit
- Aandacht voor specifieke doelgroepen
- Communicatie is cruciaal
- Evalueren en leren
- Communicatie inburgeren
- Met burgers in gesprek gaan
- Participatiecultuur creëren
- Kennis verstevigen
- Leren en inspireren via intranet
- Netwerking
- Logistieke ondersteuning
- Participatiereflex
- Tijd en middelen
De gemeenteraad keurde ook het participatiereglement stad Dendermonde goed. Hierin worden alle initiatieven met betrekking tot participatie gebundeld. De visietekst Participatie(f) Dendermonde en het participatiereglement kan je raadplegen in de downloads.
Participatie-initiatieven
- Participatie krijgt een duidelijke plaats via verschillende initiatieven. We zetten in op de uitbouw van ons digitale participatieplatform denkmee.dendermonde.be en introduceren een participatietoets bij grote projecten.
- Via het burgerbudget kunnen inwoners meebouwen aan de toekomst van Dendermonde. Ze kunnen ideeën indienen en meebeslissen door te stemmen. In april 2020 lanceerden we het allereerste burgerbudget. Sinds 2022 krijgen ook jongeren de kans om toffe projecten te realiseren via het jongerenbudget.
Lees meer over het burgerbudget
- In 2022 werd een nieuw systeem gelanceerd voor meldingen en klachten, bv. een put in de rijweg, verstopte rioolkolk, overhangende begroeiing, sluikstort, gevaarlijke verkeerssituatie, een omgevallen boom … Via dit nieuwe systeem willen we meldingen centraal, meer op dezelfde manier en met dezelfde snelheid van antwoord behandelen. Als melder krijg je meer info over de stand van zaken en het verdere verloop van de melding of klacht. Surf naar www.dendermonde.be/melding om een melding door te geven.
- Op 12 december 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen een nieuw vrijwilligersbeleid goed. Het vernieuwde beleid is een duidelijke leidraad voor zowel de vrijwilligers als voor de stadsmedewerkers. Een belangrijke en nieuwe tool voor de vrijwilligers is het digitaal platform Give a Day. Daarop kunnen vrijwilligers zelf een profiel aanmaken om vrijwilligerswerk te vinden en krijgen ze een overzicht van hun taken, documenten en interessante vacatures. Vacatures die de vrijwilligersverantwoordelijken van de diensten online zetten. Zo kunnen we de vraag naar en het aanbod van vrijwilligerswerk beter op elkaar af te stemmen.
Lees meer over vrijwilligerswerk bij stad Dendermonde
- Als kindvriendelijke stad nemen we ook de mening van kinderen mee in het beleid. Om dit nog beter te doen, vormden we onze kindergemeenteraad om tot G@ST! Geen verkiezingen meer, iedereen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar is te gast. We denken samen met hen op een speelse manier na oer thema's die ze zelf mogen kiezen. Iedereen jaar in september doen we een oproep om mee te doen, maar kinderen kunnen tijdens het hele schooljaar nog instappen.