naar top
Gemeente Dendermonde

WERF 4: Meer groen, meer parken

In dit meerjarenplan gaan we volop voor meer zuurstof in de woonkernen door méér groen, maar ook door iedereen nog meer mee te laten genieten van het groen dat er al is.

Bestaande parken worden omgevormd tot natuurparken waar alles logischer in elkaar overvloeit. Op de speelplaatsen van onze stadsscholen maken versteende speelplaatsen plaats voor maximaal ontharde natuurspeelplaatsen. Ravotplezier verzekerd!

Parkbegraafplaatsen: rustige, groene omgevingen voor herdenking

  • Gemeente Buggenhout en stad Dendermonde richtten in 2023 de begraafplaats Briel samen opnieuw in. Er werd gras gezaaid op perken en paden, bomen aangeplant en zitbanken geïntegreerd. Ook het oud-strijdersperceel werd verfraaid. 
  • Voor de begraafplaats in Schoonaarde werken we aan een visieplan. Dat hangt samen met de eventuele sloop van de pastorie. 
  • Er werd een nieuw visieplan voor de begraafplaats van Sint-Gillis goedgekeurd. Daarbij staan groene ruimte en parkbeleving centraal. In 2023 startte de aanleg van een crematietuin met een nieuw columbarium, een nieuwe strooiweide, een afscheidsruimte en wandelpaden. Het oude columbarium verhuist en op het vrijgekomen perk leggen we een nieuwe kinderbegraafplaats aan. 
  • Eind 2023 keurden we een visieplan goed voor de omvorming van de begraafplaats van Dendermonde met o.a. de restauratie van historische graven, een nieuwe koesterplek en kinderbegraafplaats. Dit jaar wordt als 1ste het oud-strijdersperk geherwaardeerd. Hierbij worden liggende stukken verwijderd, de kopstaanders op een nieuwe fundering geplaatst en de perken ingezaaid. 
  • Het politiereglement over de begraafplaatsen werd gewijzigd. Sterrenkindjes kunnen sinds januari 2023 ongeacht de duur van de zwangerschap worden bevragen. Daarnaast is het niet langer noodzakelijk om bij de omzetting van een gratis grafrust naar een concessie daadwerkelijk te ontgraven. Dat spaart heel wat kosten uit voor de burger. Het is nu ook mogelijk om een bestaande grafconcessie uit te breiden met urnen, zodat meer familieleden op dezelfde plaats samen kunnen worden begraven. 

Groene parel Vlassenbroek

Vlassenbroek is vandaag al een plek waar je als Dendermondenaar stevig je longen kan open zetten. De dorpskern kreunt echter vaak onder (te) veel auto’s op zoek naar een parkeerplek. Daarom zal een mobipunt gerealiseerd worden bij de inkom van de dorpskern, met o.a. een parking voor wie met de wagen komt. De waterlopen zullen niet langer vervuild worden dankzij nieuwe rioleringen, die aansluiten op het rioolwaterzuiveringsstation. Hierbij zullen ook wegen en pleinen heraangelegd worden zodat het zowel aantrekkelijk blijft voor dagtoeristen als voor de omwonenden zelf. Het gecontroleerd overstromingsgebied wordt er ook afgewerkt.

Lees meer over de werken in Vlassenbroek

Speelbos Robin Woet

Robin Woet is een speelbos in Grembergen met natuurlijke speelelementen vol uitdagingen! Bedwing het evenwichtsparcours, de klimtouwen en de loopbalken. Ontspan in een hangmat of maak muziek op de windgong midden in de natuur. Sinds oktober 2020 kan het allemaal. Het bos heeft verschillende ingangen, maar is het makkelijkst bereikbaar via de Karel Eeckhoutstraat.

Lees meer over Robin Woet

Groenere speelplaatsen voor de stedelijke basisscholen

De speelplaats van de stedelijke basisschool 't Kraaiennest in Grembergen is helemaal vergroend met speelheuvels, wadi’s en 3 sportterreinen (in totaal 430 m² onthard). Zowel lokale sportverenigingen als buurtjongeren zijn welkom voor sport en spel na de schooluren. De stad creëerde zo extra plaatsen waar kinderen, tieners, jongeren en verenigingen zich kunnen uitleven en ontspannen. 

Ook de speelplaats van de stedelijke basisschool ECHO in Oudegem is deels onthard. De speelplaats transformeerde van een stenen ondergrond van 193 m² naar een groen speelparadijs. 

Publiek park 'de TrAppel' in Appels

Het hoofdgebouw van de vroegere school De Appelbloesem in de Heirstraat staat al enkele jaren leeg en werd afgebroken. Op deze locatie zal Óscar Romeroscholen een multifunctionele basisschool bouwen. Er komt ook een nieuwe polyvalente ruimte, die niet alleen gebruikt zal worden door de school, maar ook door de buitenschoolse opvang, verenigingen, families ... De terreinen rond de school vormen we om tot een park dat  toegankelijk is voor iedereen, zowel tijdens als na de schooluren. 

In 2022 startte de participatie om het schooldomein in de Heirstraat een nieuwe invulling te geven. In 2023 presenteerden we een voorontwerp van het park. De gebouwen en speelplaats van de voormalige school werden gesloopt. In het najaar volgden de 1ste realisaties op het terrein met speelheuvels, speeltuigen en rustplekken. In 2024 is het park volledig klaar en krijgt het de naam ‘De TrAppel’.

Lees meer over 'De TrAppel' in Appels

Nationaal park Scheldevallei

De Scheldevallei met haar unieke getijdennatuur en Dendermonde als centraal gelegen stad is sinds oktober 2023 erkend als nationaal park. De vele jaagpaden, het doorvlochten tragewegennet, de unieke veren ... zorgen voor eindeloos fiets- en wandelplezier. In Nationaal Park Scheldevallei ontdek je dynamische getijdenrivieren en waardevolle natte natuur in een gebied met een groots verleden en een bijzondere toekomst.

Het Nationaal Park zal een belangrijke hefboom zijn voor:

  • ontwikkeling van natte natuur en bos zoals in Vlassenbroek en het Meirdamgebied
  • landschaps- en erfgoedbeleving zoals de Scheldevallei, de vestinggordel en de scheepswerf te Baasrode
  • recreatiemogelijkheden
  • de hele economische sector die hiermee verbonden is.

Lees meer over nationaal park Scheldevallei

Hondenlosloopweides

Na de speeltuin met picknickbanken en extra groen kwam er in park ´t Kruis in Sint-Gillis een hondenlosloopweide. Ook in Prateveld in Sint-Gillis is er een nieuwe hondelosloopweide waar viervoeters zich zorgeloos kunnen uitleven. Begin 2024 opende er een nieuwe hondenlosloopweide aan de sporthal in Oudegem. 

Lees meer over de hondenlosloopweides  

Camille Marchantplein 

Het Camille Marchantplein werd omgetoverd tot een groene ruimte waar rust, spel en sport gecombineerd worden. Samen met BOS+ sloegen we de handen in elkaar om Sint-Gillis meer klimaatadaptief te maken. Na een uitgebreide scan van het hele grondgebied, werd het Camille Marchantplein uitgekozen als pilootgebied. Een eerste stap naar een stad die groen kleurt en klaar staat voor de effecten van de klimaatsverandering. 

We namen beton en tegels weg op het plein en plaatsten fruitstruiken waar iedereen vrij en gratis fruit kan plukken. Op het grote plein voorzien we een speels avonturenparcours in een natuurlijke omgeving. De grootste aanpassing gebeurde aan het sportterrein. We halveerden daar de verharding en realiseerden een sportkooi waar men kan basketballen, hockeyen, netbal spelen, pleintjesvoetbal …

De buurtbewoners werden actief betrokken bij het ontwerp. Zo organiseerden we een plantdag in november 2021 waarbij iedereen de spades in de grond stak en mee bomen en struiken aanplantten. 

Groene Dender

Samen met onze inwoners zochten we een tijdelijke invulling voor een deel van de vroegere Gedempte Dender. Het resultaat is een speels park met veel natuurlijke elementen, een groene ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. In samenwerking met het Óscar Romerocollege werd een picknicktafel van 16 meter ontworpen en geplaatst. Een andere eyecatcher vormt de gigantische walvisstaart, gemaakt door lokale kunstenaars. 

Lees meer over de Groene Dender

  • park