naar top
Gemeente Dendermonde

Burgerbudget: winnende projecten 2024

Via het burgerbudget bouwen Dendermondenaren sinds 2020 mee aan de toekomst van Dendermonde door ideeën in te dienen en mee te stemmen. De winnende projecten burgerbudget 2024 zijn bekend. We stellen ze graag voor. 

  • 5 000 euro - Opstarten LEIFpunt - idee van Freya De Cock en Kim Claus

LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt vooropstaat. Om de nabijheid te vergroten worden op diverse plaatsen in Vlaanderen LEIF punten opgericht. Het eerste LEIF punt werd opgericht in 2010 in West-Vlaanderen en stond model voor de diverse LEIF punten die later in Vlaanderen en Brussel het licht zagen. Op dit ogenblik zijn er 12 LEIF punten actief. In Dendermonde of ruime omgeving is er helaas geen LEIF punt. Freya De Cock en Kim Claus willen een LEIF punt opstarten in Dendermonde.

  • 10 000 euro - Klauteren in het Reus Hagewijkpark - idee van de Grembergse Parents United

De Grembergse Parents United streven naar een inclusieve parkbeleving waar kinderen en families zich geborgen voelen en waar verbinding centraal staat. Ze willen graag een klauterparcours voor kinderen plaatsen in het Reus Hagewijkpark. Dit klauterparcours wordt de thuis van de kraai, één van de figuren binnen het verhaal van Reus Hagewijk.

  • 10 000 euro - Een voedselbos voor Dendermonde - idee van team 'Fruit je Stad'

Het doel is om een bruisende plek te creëren waar samen gezond en lokaal voedsel geproduceerd wordt en waar mensen elkaar ontmoeten. Mensen opnieuw leren om samen te werken en van daaruit voedsel te produceren op een duurzame en ecologische verantwoorde wijze. Een voedselbos is een manier om mensen elkaar te laten ontmoeten, te inspireren, te laten ontdekken dat het heerlijk vertoeven is in een voedselbos en te genieten van de heerlijke vruchten die het bos te bieden heeft.

Het voedselbos is er voor iedereen. De buurt wordt actief betrokken de buurt. Het team gaat op zoek naar lokale partners zoals scholen, zorginstellingen, jeugdbewegingen en andere organisaties met een sociaal doel (zoals lokale wijkwerking, VELT, Natuurpunt …). Het voedselbos wordt zo niet alleen een natuurlijk ecosysteem, maar ook een sociaal web in Dendermonde.

  • 6 200 euro - Amfibieënoverzet Meirdam - idee van de Dendermondse amfibieënwerkgroep

De veilige overzet van amfibieën ter hoogte van sportcentrum Meirdam garanderen door middel van schermen. De bescherming van de amfibieën bij hun heen- en terugtrek is noodzakelijk om de biodiversiteit in stand te houden en te versterken.

  • 10 000 euro - Op pad tussen patatjes en prei - idee van Veerle Uyttersprot

De volkstuintjes, gelegen tussen de Tragel en de Gentsesteenweg, zijn een geliefde plek bij heel wat Dendermondenaren. Velen komen er wandelen of zijn er al door gefietst. Dit mooi stukje groen kan echter enige verfraaiing en betere toegankelijkheid goed gebruiken. Het team droomt van een mooi aangelegd wandelpad tussen een weelde van bloemen en netjes afgeboord, een aantrekkelijke trage weg tussen stad en Oude Dender. Aan gezinnen willen ze een aangename picknickplaats aanbieden, een plek waar het goed is om even te verpozen, weg van het verkeer, veilig voor jonge kinderen. Nieuwe zitbanken, een informatiebord, een insectenhotel en een speeltuigje voor de allerkleinsten zouden de opfrissingswerken compleet maken.

  • 1 000 euro - Geneesbeestjes - idee van Joke De Proft

Een groepje vriendinnen kwamen een tijd geleden op het idee om ‘geneesbeestjes’ te haken. Dit zijn gehaakte knuffels die gemaakt worden voor kinderen die om welke reden dan ook in het ziekenhuis moeten verblijven voor 1 of meerdere dagen. Ze werken samen met AZ Sint-Blasius. De materialen (katoengaren, veiligheidsoogjes, … ) kosten geld en tot hiertoe betaalden zij dit allemaal zelf. Met het burgerbudget willen ze materiaal aankopen om zo nog veel meer knuffels te kunnen maken.

  • 1 500 euro - BooST, dansen dansen dansen! - idee van Anne-Lies Segers

Een regelmatig dansmoment voor iedereen die nood heeft aan dansen. Je komt binnen op een redelijk uur (19 uur) en start onmiddellijk met dansen. De organisator voorziet gemakkelijk dansbare muziek. BooST is voor iedereen, gratis toegankelijk!

Dansen is zeer belangrijk op verschillende vlakken, zowel fysiek als mentaal. Bij het dansen gebruik je je hele lichaam en je hersenen gaan in een soort gelukstoestand (als je van dansen houdt natuurlijk). Dansen zet in op gezondheid (fysiek/mentaal), plezier, participatie, laagdrempeligheid, uitdaging … .

  • 10 000 euro - Duofiets voor iedereen - idee van Nadine Huylebroeck

Hoeveel mensen willen graag een fietstocht maken, ook al laat de gezondheid een rit op een gewone fiets (tijdelijk) niet (meer) toe? Met een duofiets kan je samen met een persoon die liever niet meer alleen fietst toch veilig op stap. Hoe fantastisch zou het zijn, als iedereen in Dendermonde deze fiets aan een heel democratische prijs kan huren! Er zijn op dit moment heel weinig plaatsen waar je zo'n fiets kan huren als particulier. In een straal van 30km rond Dendermonde is dat enkel bij De Zilverreiger in Weert (Bornem). Met dit idee kan deze droom hopelijk gerealiseerd worden.

De winnaars gaan nu samen met de stadsdiensten aan de slag om de praktische uitwerking te bespreken. We danken hen voor de toffe ideeën en kijken alvast uit naar de realisatie.

Contact

Communicatiedienst

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 10 20
E-mail

Enkel na telefonische afspraak.

Ik wil iets melden.

  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024
  • winnaars burgerbudget 2024