Een leeg blikje, hondenpoep op het voetpad, restafvalzakken … Zwerfvuil en sluikstort zorgen voor ergernis. Om deze problematiek aan te pakken, zet de stad acties op touw om de netheid op het openbaar domein te verbeteren.
Al dat afval ontsiert het straatbeeld, verstopt de riolen, vervuilt de bodem en het water en kan gevaarlijk zijn voor voorbijgangers en opruimers. Afval achterlaten is verboden en wordt bestraft met een GAS-boete.
Heb je sluikstort of zwerfvuil opgemerkt?
Meld het via het online meldingsformulier of neem contact op met de dienst leefmilieu.
Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken om jouw buurt zwerfvuilvrij te maken? Vraag een zwerfvuilactie aan of steek als vrijwillige zwerfvuilmeester de handen uit de mouwen.
Wat doet de stad?
Werk maken van een propere stad, dat doen we samen! De reinigingsdienst, medewerkers van de dienst leefmilieu, intercommunale Verko, medewerkers van Mooimakers en iedereen die gebruik maakt van het openbaar domein. We pakken de afvalproblematiek samen aan door:
- De netheid van de stad te meten via de netheidsbarometer
- Een actief straatvuilbakkenbeleid met onder mee een inventaris van de straatvuilnisbakken op het openbaar domein en plaatsingscriteria om zo de juiste vuilbak op de juiste plek te zetten
- Gratis handschoenen, fluohesjes, zwerfvuilzakken ter beschikking te stellen
- Zwerfvuilacties voor scholen, verenigingen, wijkcomités te ondersteunen
- Zwerfvuilmeesters bij te staan die vrijwillig in een bepaalde regio het zwerfvuil 'meester' willen worden
- Reinigingsdiensten straten, pleinen en voetpaden te laten vegen
- Straatvuilnisbakken te ledigen
- Sluikstorters op te sporen, te beboeten en sluikstorten en zwerfvuil op te kuisen
- Speciale recipiënten te voorzien op publieke plaatsen
Lees hier meer over het netheidsbeleid van stad Dendermonde.
Handhaving sluikstorten
In samenwerking met intercommunale Verko zet de stad samen met politie, reinigingsdienst en de dienst leefmilieu extra in op handhaving van sluikstorten. Sluikstorters mogen zich aan hoge GAS-boetes verwachten.
Uitleg over dit onderwerp?
Wil je meer informatie over dit onderwerp, dan kun je terecht bij de dienst leefmilieu na afspraak. Je kunt een afspraak maximaal 30 dagen op voorhand vastleggen.