We zien steeds meer kritische, mondige en proactieve burgers die zich inzetten voor hun buurt en gemeenschap. Ze streven naar inclusie van alle stemmen. Actief burgerschap stimuleren vraagt om een genuanceerde aanpak die rekening houdt met individuele betrokkenheid, sociale media, generatieverschillen en de toegankelijkheid van middelen.
Dit stimuleert initiatieven vanuit de basis, wat niet altijd leidt tot collectieve actie. De individuele burgerzin groeit, zowel positief als negatief. Sterke betrokkenheid ontstaat vooral bij persoonlijke belangen of in de directe leefomgeving, met een focus op directe resultaten en concrete doelstellingen.
Case: inwoners zetten voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad
Het decreet lokaal bestuur bevordert burgerparticipatie en legt duidelijke procedures vast. Inwoners hebben het recht om voorstellen en vragen op de gemeenteraad te plaatsen. Dit recht wordt nog niet veel gebruikt. Dit voorjaar werd voor de 2de keer een voorstel van burgers ingediend door vrijwilligers van het buurtpunt De Nestel, ondersteund door 1 521 handtekeningen.
Na toelichting van het voorstel op de gemeenteraad van 16 april 2024 werd een antwoord gegeven op de gemeenteraad van 11 juni 2024, waarna het buurtpunt verder in gesprek ging met de stad.
Het is fijn om te zien dat burgers initiatief nemen en zich tot de gemeenteraad durven wenden. Dit decretale recht biedt de mogelijkheid om het beleid af te stemmen op de noden van de burgers. Hoewel het voor betrokkenen soms nieuw en uitdagend kan zijn, biedt de rechtstreekse dialoog de mogelijkheid voor de stad om hierop in te spelen en op een burgernabije en open manier bevoegdheden uit te oefenen.