naar top
Gemeente Dendermonde

Tendens 6: Duurzaamheid is niet gelijk aan haalbaar betaalbaar

Hoewel de overstap naar duurzamere levenswijzen zowel het milieu als de maatschappij ten goede komt, is de transitie complex. De weg ernaartoe is vaak onduidelijk, moeizaam te volgen en financieel niet voor iedereen haalbaar. Wereldwijd groeit het besef van de urgentie van klimaatverandering. Informatie- en sensibiliseringscampagnes moedigen niet alleen duurzame acties van individuen aan, maar roepen ook beleidsmakers op om milieuvriendelijke maatregelen te treffen. De nadruk ligt op het informeren van de samenleving over het belang van gezamenlijke inspanningen om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren.

In de energiesector zien we een duidelijke verschuiving naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen, zoals o.a. zonne- en windenergie. Bewustmakingscampagnes zijn essentieel om het publiek te informeren over het belang van energiezuinigheid, verspilling te verminderen en de groene energieopties te ondersteunen.

De afnemende beschikbaarheid van open ruimte stimuleert innovatieve oplossingen op het gebied van ruimtelijke ordening en infrastructuur. Dit omvat:

  • Inrichting en toegankelijkheid van openbare ruimtes: er zijn creatieve benaderingen nodig om openbare ruimtes efficiënt te gebruiken en toegankelijk te houden voor iedereen.
  • Duurzame en bereikbare mobiliteit: met minder open ruimte wordt duurzame mobiliteit steeds belangrijker. Oplossingen zoals gedeelde mobiliteitssystemen, fietsvriendelijke infrastructuur en efficiënt openbaar vervoer dragen bij aan milieubehoud en toegankelijkheid.